Neyse. Gereksiz ama aydınlatıcı bilgi olarak deyimin nereden geldiğini paylaşacağım:
Yıllaaaaar yıllaaaaar önce bir ailenin evine hırsız girmiş. O zaman asgari ücret 1603 TL değil tabi, insanlar fakir. Hırsız dönmüş dolaşmış çalacak bir şey bulamamış. Gitmiş dolabı açmış 2 ayva var. Birini oturmuş yemiş. İkinciyi de yesem mi yemesem mi diye düşünürken polisler gelmiş. Helal olsun çok hızlı gelmişler. Şimdi olsa 5 kg yiyebilir bir hırsız çünkü trafik çok yoğun. Neyse almışlar götürmüşler merkeze. Sonra hırsız mahkemeye çıkmış ve hakime suçsuz olduğunu, bir şey çalmadığını ve sadece bir ayva yediğini söylemiş. Hakim amca da demiş ki eğer ayvayı yemeseydin hırsızlığa teşebbüsten küçük bir ceza alırdın, ancak ayvayı yediğin için hırsızlık olayı gerçekleşmiş bulunmakta ve ona göre ceza alacaksın. Hırsız demiş ok, ayvayı yedik.. Rivayete göre olay buymuş yani, fena sayılmaz.
Ceza ve rehabilitasyon süreçleri çok önemli olmakla birlikte bir türlü gelişmiyor. Çok yavaş ilerlemeler var. Teknolojik ve endüstriyel değişimler olabiliyor. Köyden kente göçle birlikte kızılcık sopasının yerini vileda sopası alabiliyor. (Cümlede ürün yerleştirme bulunmaktadır.) Önemli olan hem suçlu hem güçlü olmamak.
Mesela Manuş Baba'nın "Eteği Belinde" şarkısının bestesi çalıntı olduğu haberlerine yaptığı açıklamayı ilk okuduğumda böyle düşünmüştüm, yani suçlu ve güçlü olma ihtimalini. Çünkü iki şarkıyı da dinledim ve evet çalmış dedim. Sonra kriptomnezi ihtimali üzerine okuma yapınca da netleşemedim. Sosyal bilimlerde kesin sonuçlara uzun bir süre asla varamayacağız
Casey Weldon çizmiş.
Merhaba 18, 2018. Umarım reşit ve olgun bir yıl olur ve bu enerjini yayarsın. 18 Olup ipini koparan bir yıl olman kuvvetle muhtemel tabi.
Hayırlısı.
Aşağıda 2 kişi oralet içiyor.
Ve bu yazı sevgili Tansel için..
1 yorum:
Yine keyifle okudum :) yazmalara devam.
Yorum Gönder