15 Aralık 2011

AyBirLira


       Bir gece metrobüs yolculuğu sonrası, 1500 basamaklı merdivenleri, yola ulaşmak üzere, belediyeyi düşünerek çıkıyordum. Bir ses geldi “ aybirlira” . Ne olduğunu anlamaya çalıştım. Girişimci bir amca, teleskop kurmuş metrobüs çıkışındaki üst geçide, çevirmiş Ay’a. 1 liraya gösteriyor, Ay’ı.. Vay dedim. Güzel şehrim. Yaratıcılıkla şapşallık arasında gittim, geldim. Sonra düşündüm adam göstermek istiyor,  görmek isteyenler de var ki orada bekliyor. Gören razı gösteren razı. Allah bereket versin. Havası açık olsun.
Karanlık kumsalda uzanıp yıldızları izlemek mükemmel bir duygudur. Baktıkça gözlerine inanamazsın. Ve yeni yıldız kümeleri görmeye başlarsın daha önce dikkatini çekmemiş. Bir de yanında sevgili varsa tadından yenmez o yıldızlar ya da sevgili…
Benim en sevdiğim yıldız takımı Büyük Ayı’dır. Büyük Ayı’nın da en çok dördüncü, diğerlerinden daha sönük olan, 7 yıldızın en orta yerine denk gelen yıldızı severim (adı Megrez). Sanki hastaymış gibi gelir bana. Cilalayıp parlatmak isterim. Ve en büyük fantezim;

Bir de Küçük Ayı vardır. Kesinlikle mizah dergilerinde çizilen sperme benziyor. 


Ve üçüncü olarak sevdiğim, dabılyuya benzeyen, Kraliçe Takım Yıldızı. Kraliçelere layık bir yıldız. =)



Yıldızların aslında atmosferde şuursuzca yer değiştiren göktaşları olduğunu düşünmek çok acı. Ne kadar çok anlam atfetmişiz. Baba yıldızlar karakterli, oturaklı ama. Mesela ben hiç Büyük Ayı’da kaçak görmedim. Yıllardır biri kaymaz mı? Helal olsun. Yıldızlar sabaha kadar teker teker kayıp gökyüzünü terk ediyorlarmış… İyi geceler.



3 yorum:

oytuns dedi ki...

valla çok yaratıcı insan gördüm ama metrobüs çıkışında teleskopla ay izleteni hiç görmemiştim güzel bir yurdum insanı mazarası olmuş tomcum :)

ZeyneptunjupitErdim dedi ki...

kesinlikle girişimci ticaret ruhu..

Murj dedi ki...

o amcayı ben de gördüm.. " ay bir lira" :)