çernobil etiketine sahip kayıtlar gösteriliyor. Tüm kayıtları göster
çernobil etiketine sahip kayıtlar gösteriliyor. Tüm kayıtları göster

21 Ekim 2014

Haftanın İçi

Rüyamdaki balık süt banyosu yaparken öldü.
Çünkü yaşlıydı.
Eti bayatlamış.



Dünyanın sesi çok yüksek. Mars veya Venüs oklavayla vuracak. "Şşşt!" Sonra olaylar..

Zor günlerden geçiyoruz. Temeller atıldığında demirin eksik olduğunu anlayan "bilmem kaç kişi" bulabilir misiniz?

Demir eksikliği belirtilerini göstermeye başladık;

Yorgunluk ve enerji azlığı: Totomuzu kaldırmıyoruz. En büyük hareketimiz "tıklamak".

Asabiyet: Gerginiz. Aşırı şiddet, vahşet, felaket içeriyoruz.

Yiyecek dışı şeyleri yeme isteği: Birbirimizi yiyoruz, başımızın etini yiyoruz, taşın kökünü, zıkkımın pekini yiyoruz. Terlik de yiyoruz. Çocuklar evde yorganları yiyor. (Bunlar hep ekonomi.)

Odaklanamama: O kadar çok olay var ki, tek odaklanabildiğimiz "Kendi Kıraş".

Tırnaklarda kırılmalar: Bu kadar tırmalarsak tabi..  KPSS, ÖSYS, LYS, ALES, abes. Trafik, HESler, savaşlar..

Unutkanlık: Çernobil'i hatırlıyor musunuz? Soma'yı? Hatırlamıyorsanız ananızı alıp gidin afedersiniz. Yani kalbiniz kurumuş.

Kulak Çınlaması: Uuu söven sevene. Sağ mı, sol mu?

Bunlar gösterdiğimiz belirtiler. Şunlar da göstermediğimiz belirtileri;

Kabızlık: Dünyaya çok güzel .ıçıyoruz. Kabul edelim.

Bağışıklık düşmesi: Bağışıklığımız her duruma, koşula, lafa, söze artmış durumda. Değişik bir şey olduğunu bile farketmiyoruz bazen.

Saç dökülmesi: Kelin merhemi var, kafasına göre paylaşıyor.

Kalitesiz uyku: Çok güzel uyuyoruz? Uyumaktan omur aralıkları açılıp boy atanlar var. Yüksekten bakmayı seviyoruz tabi.

Bu hafta içi de geçse değil mi? Haftaların içi geçik zaten. Çürümüş, kokuyor.

Güneşli günler.


Brian Wildsmith çizmiş.

26 Nisan 2013

27.!

Çernobil.. Çornobil... Pelin otu.. Acı..
Tat olan acının, anlam değiştirerek, yıllarca sürecek bir felaket halinde ruhumuza değişmesi.. Bedenimize..  
Organik kalamayanlar.. İnce belde çay içenler.. Kodlamaları bozuk olanlar.. 4. reaktörün ağzında, yeryüzündeki diğer tüm reaktörlerin, diğer tüm boşluklarında olması gerekenler.. 
Biz bulutlardan korkmazdık hiç.. piç!..
Hücrelerimizin kontrolsüz, anormal çoğalması engellenirdi sistemimizce..
Çocukları engellediniz..
Büyüklüklerini de..
Termik, hidroelektrik, nükleer santrallere HAYIR!


Nükleer kabusu devam ediyor. Rosatom, AB'nin kabul etmediği standartlarda bir nükleer santrali, Akkuyu'ya kurmaya çalışıyor. Bugün sen de katıl► http://nukleer.greenpeace.org/

--------------------------------------------------------------------

Karadeniz İsyandadır Platformu'nun Çernobil Faciası ve nükleer santrallere ilişkin hazırladığı bilgi testi.. Başarılar!

1- 20. yüzyılın en büyük nükleer kazası nerede meydana gelmiştir?


a)- Adana
b)- New York
c)- Çernobil
d)- Yeni Delhi

2- Çernobil hangi ülkenin sınırları içindedir?

a)- ABD
b)- İtalya
c)- Kore
d)- Ukrayna

3- Çernobil nükleer güç reaktöründe hangi tarihte kaza meydana gelmiştir?

a)- 26.04.1936
b)- 26.04.1986
c)- 26.04.1996
d)- 26.04.2023

4- Dünya Çernobil’deki 20. yüzyılın en büyük nükleer kazasını kazadan kaç gün sonra öğrenmiştir.

a)- Hemen
b)- 1
c)- 3
d)- 5

5- Nükleer santralda kullanılan plütonyumun radyoaktif etkisi kaç yıl sürer.

a)- 240.000 yıl
b)- 24.000 yıl
c)- 2400 yıl
d)- 240 yıl

6- Plütonyumun tamamıyla etkisiz hale gelmesi için kaç yıl gerekir.

a)- 500 yıl
b)- 5000 yıl
c)- 50.000 yıl
d)- 500.000 yıl

7- Ukrayna, Beyaz Rusya ve Rusya'da radyasyondan etkilenen insan sayısı kaçtır?

a)- 840
b)- 84.000
c)- 8.400.000
d)- Hiç kimse

8- Santralın bulunduğu bölgeye giriş çıkış hangi tarihte normale dönmüştür?

a)- Halen polis kontrolündedir.
b)- 2012
c)- 2000
d)- 1987

9- “O makine 2 yıl 4 ay 4 gün enerji üretmiş olabilir. Fakat insanlık nesiller boyunca hastalık ve acı çekecektir. Bu riske girmeye değeceğini söylemeye kim cüret edebilir ki?” cümlesi kime aittir?

a)- Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı
b)- Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu, Dünya Nükleer Endüstrisinin Durum Raporu
c)- Margaret Thatcher
d)- Nihat Doğan

10- “Facianın ardından özellikle radyasyonun yoğun olduğu bölgelerde yapılan ölçümlerde, hiçbir vatandaşın vücudunda radyoaktif kalıntıya rastlanmadı. (…) Kansere neden olacak herhangi bir genetik bozulmaya rastlanmamış. Ancak radyasyonun görüldüğü bölgelerde, sosyal travma oluşuyor. Konuyu bir kez daha tartışıp, Karadeniz’deki insanları rahatlatmamız lazım” cümlesi kime aittir?

a)- Adını vermek istemeyen bir izleyici
b)- Nükleerci lobi
c)- Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanı Okay Çakıroğlu
d)- @beyinsizadam

11- “Ülkemizin her tarafındaki et, süt, su, balık, sebze ve meyvelerin tümü tertemizdir. İnsan sağlığına zararlı hiçbir kirlenme mevcut değildir”, “Dininize, imanınıza inandığınız gibi biliniz ki, Türkiye’de kesinlikle böyle bir tehlike mevcut değildir” cümleleri kime aittir?

a)- Dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı Cahit Aral
b)- Diyanet İşleri Başkanı Tayyar Altıkulaç
c)- Çaycı Haydar
d)- Zaytung başyazarı Zayit Tunga

12- TAEK’in çayın 89.000 bekerel/kilograma kadar radyasyon içerdiğini resmen itiraf ettiği tarihe kadar Karadeniz bölgesinde üretilen çaylar ne kadar süre denetime tabi olmadan satılarak tüketilmeye devam edilmiştir?

a)- 1 gün
b)- 8 gün
c)- 8 hafta
d)- 8 ay

13- Çernobil’in Türkiye’deki etkileri konusunda rapor hazırlayan kurum hangisidir?

a)- TBMM Meclis Araştırma Komisyonu
b)- Türkiye Atom Enerjisi Kurumu
c)- Türk Tabipler Birliği
d)- Sağlık Bakanlığı

14- Kazanın Türkiye’ye etkisi nedeniyle Türkiye SSCB’ye karşı tutumu ne olmuştur?

a)- SSCB’ye nota verilmiş ve Büyükelçi geri çekilmiştir.
b)- SSCB’ye ekonomik ambargo uygulanmıştır.
c)- Dönemin başbakanı “Daha da Moskova’ya gelmem” demiştir.
d)- Herhangi bir tavır açıklanmamıştır.

15- Mersin-Akkuyu’da yapılmak istenen Nükleer Santralın yapımı anlaşması hangi devletle yapılmıştır?.

a)- Meksika
b)- Rusya
c)- Güney Afrika Cumhuriyeti
d)- Brezilya

16- Çernobil’in eski tip santral olduğunu, yeni tip santrallarda kaza riski olmadığını söyleyen Rusya‘da 1992 yılından sonra kazaların oranı ne kadar artmıştır?

a)- % 3
b)- % 4
c)- % 5
d)- % 45


Cevap Anahtarı: 1-c 2-d 3-b 4-d 5-a 6-d 7-c 8-a 9-b 10-c 11-a 12-d 13-c 14-d 15-b 16-d